Sănătatea viitoarei mămici

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

Sarcina este o perioadă în care trebuie să ai grijă atât de corpul tău cât şi de sănătatea bebeluşului care creşte în brutica ta. Instinctul matern te face să pui dezvoltarea micuţului înaintea tuturor lucrurilor şi de aceea este important să ştii care sunt investigaţiile medicale pe care trebuie să le faci.
Printre simptomele unei sarcini incipiente se află: apariţia stării de oboseală, somnolenţă, tensiune la nivelul sânilor, modificări de apetit, greţuri urmate sau nu de vărsături (toate aceste semne şi nu numai pot apărea şi mai târziu, după 3 – 4 săptămâni de la fecundaţie, însă pot să existe şi în absenţa unei sarcini). De asemenea, se poate ca, deşi testul de sarcină să fie pozitiv, să persiste o sângerare menstruală în prima şi eventual a doua lună de sarcină.
Un consult de specialitate şi o ecografie cu sondă endovaginală (care evidenţiază o sarcină dacă aceasta are cel puţin o evoluţie de 4 – 5 săptămâni) pot să certifice sau să infirme prezenţa unei sarcini. BOX Sarcina reprezintă o stare fiziologică constând în dezvoltarea intrauterină a unui produs de concepţie (embrion, făt) până la naştere, adică pe o perioadă de 37 – 42 de săptămâni calculate de la prima zi a ultimei menstruaţii.

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

Sa intelegi cu exactitate care este varsta sarcinii la un moment dat poate fi ceva care sa te induca in eroare.
De ce varsta sarcinii se numara din momentul ultimei menstruatii?
De cele mai multe ori nu se cunoaste cu exactitate data conceptiei, astfel incat pentru a calcula care este varsta copilului tau se foloseste prima zi a ultimei menstruatii. Astfel, varsta gestationala este calculata incepand cu prima zi a ultimei menstruatii a mamei si nu cu data fecundatiei. Asta inseamna ca, desi nu erai inca insarcinata la acel moment, primele doua saptamani ale ultimului ciclu menstrual sunt luate de asemenea in calcul.

Cum se calculeaza data nasterii?
Pentru a calcula data probabila a nasterii, medicul va adauga 40 de saptamani sau 280 zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau va adauga 7 zile la acea data si va scadea 3 luni.
Aceasta este doar o estimare, deoarece doar 5% din copii se vor naste exact la data estimata, cele mai multe femei vor naste cu o saptamana sau doua inainte sau dupa acea zi. Aproape 1:8 femei vor naste prematur (cu trei sau mai multe saptamani inainte de data probabila a nasterii).

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

Cat dureaza un trimestru de sarcina?
Nu exista o definitie oficiala, insa in general se considera ca trimestrele au aproape 3 luni fiecare. Se apreciaza ca trimestrul 2 incepe in prima zi a saptamanii 14, iar trimestrul 3 in prima zi a saptamanii 28 de sarcina.
Sarcina dureaza cu adevarat 9 luni?
De fapt nu este atat de exact. De exemplu, daca prima zi a ultimei menstruatii a fost 1 ianuarie, data estimata a nasterii ar putea fi 8 octombrie – sau 7, daca este an bisect. Si poate fi mai lunga daca depasesti data probabila a nasterii.
Cum pot aprecia in ce luna sunt?
Foloseste schema de mai jos. Daca stii in ce saptamana de sarcina esti, vei putea afla in ce luna esti.
O luna dureaza 4 saptamani?
De fapt, zingura luna care are exact 4 saptamani este luna februarie – atunci cand nu este un an bisect. Toate celelalte luni au 30 sau 31 de zile, astfel incat in medie o luna are 30.4 zile sau 4.3 saptamani.

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

Primul trimestru

În primul trimestru de sarcină vei face o serie de investigaţii medicale, printre care: Grupa de sânge şi Rh-ul (atât al viitoarei mămici cât şi al viitorului tătic). În cazul în care se constată o eventuală incompatibilitate de grupă sau de Rh, pe toată perioada sarcinii se va urmări apariţia de anticorpi anti-grup sau anti-Rh, şi dacă aceşti anticorpi apar, în funcţie de rezultatul cantitativ al existenţei acestora, se stabileşte o conduită ulterioară. De regulă, o mamă cu Rh negativ şi un partener cu Rh pozitiv pot avea o sarcină cu făt Rh pozitiv sau negativ.. Hemoleucograma – reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor deficite ori a unor infecţii sau a altor afecţiuni care să interfereze cu buna dezvoltare a sarcinii. Sumarul de urină sau urocultura în care se analizează starea urinei şi care să semnaleze atunci când e cazul prezenţa unei infecţii urinare. Glicemia, transaminazele hepatice, ureea, creatinina, acidul uric – corelarea datelor acestor analize cu hemoleucograma şi sumarul de urină pot oferi informaţii asupra funcţionalităţii diverselor organe şi sisteme. Testul VDRL, TPHA sau RBW (pentru sifilis – depistarea infecţiei cu treponema pallidum, o infecţie care poate afecta grav dezvoltarea fetală) şi testul HIV (test care determină prezenţa virusului imunodeficienţei umane, virus ce determină apariţia bolii numită SIDA). Aceste analize intră în setul obligatoriu de teste pe care gravida trebuie să le efectueze în primul trimestru de sarcină şi pe care este necesar să le repete în ultimul trimestru de sarcină. În afară de acestea, ţi se mai pot cere şi o serie de alte dozări cum ar fi: Anticorpii pentru hepatita B şi C, pentru a certifica în ce măsură aceste virusuri cu tropism hepatic sunt prezente, fapt ce ar implica măsuri suplimentare de conduită, care ţin de o decizie în ceea ce priveşte modalitatea de a naşte (pe cale vaginală ori prin intervenţie chirurgicală – operaţie cezariană), dar şi de o decizie în ceea ce priveşte posibilitatea ulterioară de a alăpta a viitoarei mămici. În plus, pot fi făcute teste pentru toxoplasmoză, chlamydia, cytomegalovirus, herpes virus şi rubeola (boli care pot avea efecte negative asupra fătului) – sistemul TORCH, precum şi listeria, mycoplasma, ureaplasma etc. Bitestul se face între săptămânile 11 şi 13, când se face o morfologie fetală, la fel de importantă ca aceea de 18 săptămâni. Cu ajutorul acestor teste se poate determina riscul de defecte de tub neural, sindrom Down sau sindrom Edwards. Acestea sunt doar teste screening care nu stabilesc un diagnostic, ci doar un risc mai mic sau mai mare de a da naştere unui copil cu malformaţii genetice.

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

Trimestrul al doilea

În trimestrul al doilea de sarcină este necesară efectuarea a măcar unui control ecografic lunar, control care să aprecieze modificările apărute, de la lună la lună. În această perioadă, se impune şi efectuarea triplului test şi a eco-morfologiei fetale. Prima morfologie se efectuează în jurul săptămânii 18 de sarcină. Odată luată în evidenţă de către un medic, acesta îţi va recomanda o vizită lunară la cabinetul de ginecologie, sau mai des de atât, în funcţie de probleme. Triplu test reprezintă o importantă investigaţie noninvazivă efectuată în vederea identificării eventualelor anomalii genetice, fiind indicat gravidelor între 14 şi 21 săptămâni de gestaţie. Cu ajutorul acestui test se poate determina riscul de: defecte de tub neural, sindrom Down sau sindrom Edwards. Studiul lichidului amniotic permite dozarea mai multor elemente a căror existenţă în cantitate anormală poate indica patologii fetale (spina-bifida şi malformaţii care lasă deschis tubul neural, mucoviscidioza etc.). De asemenea, permite să se pună diagnosticul unor boli infecţioase transmisibile de la mamă la făt şi să se prevadă riscurile bolii membranelor hialine (sindrom de deficienţă respiratorie observat la copiii prematuri). Prelevarea este efectuată, sub anestezie locală şi sub control ecografic, cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal până în uter. Amniocenteza se face în spital şi nu durează decât câteva minute. După prelevare, este indicată odihna timp de 1–2 zile.

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

Trimestrul al treilea

În trimestrul al treilea de sarcină se reiau analizele de sânge şi de urină din primul trimestru la care se adaugă ecografiile cât şi examinările clinice. Vizita la medic se va face mai des în ultimul trimestru ajungând pe finalul sarcinii să fie făcută aproape săptămânal. Fiecare analiză prezintă un interval de timp raportat la vârsta sarcinii în care valorile determinate cu această ocazie au o semnificaţie mai importantă, astfel că este bine să respecţi indicaţia medicului curant cu privire la orarul de efectuare al analizei respective şi asupra conduitei ce trebuie adoptată ulterior pentru a avea un copil sănătos.

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

E bine ca viitoarea mama sa stie ca in timpul celor noua luni este necesar sa acorde ingrijiri speciale obrazului, sanilor, abdomenului si picioarelor, pentru ca dupa nasterea copilului sa revina la silueta sa.

Din primele luni de graviditate se recomanda sa se faca masaje cu o crema vitaminizanta, dimineata si seara, pentru a preveni vergeturile de pe sani cat si cele de pe abdomen. In acelasi scop se va folosi o alimentatie bogata in vitamine. Nu se vor purta corsete sau portjartiere prea stramte, deoarece dauneaza circulatiei sanguine contribuind la aparitia varicelor. In timpul sarcinii sau 2-3 luni dupa nastere, poate surveni o cadere masiva a parului. In aceasta perioada nu se vor folosi sampoane pe baza de detergenti puternici, nu se va face abuz de vopsele pentru par. Se vor evita decolorarea parului si permanentele. Sunt cazuri, insa, cand in perioada graviditatii, poate aparea par de prisos deasupra buzelor, pe obraz si pe barbie, care in nici un caz nu va fi epilat ci va fi decolorat cu apa oxigenata. Dupa nastere totul va intra in normal. Femeilor gravide le apare uneori pe fata o coloratie galbuie sau maronie, favorizata de actiunea razelor solare. Acest neajuns denumit "masca sarcinii" dispare, de obicei de la sine. Daca masca sarcinii persista, se vor folosi mastile si cremele decolorante. Pentru decolorarea petelor nu se vor folosi creme pe baza de mercur sau de bismut, care sunt daunatoare femeii gravide.

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

În speranţa că v-am putut fi de folos, cu dragoste, respect și preţuire, vă doresc să vă purtați de grijă, dragi viitoare mămici... Sa aveți parte numai de vise plăcute unde vă veți întîlni cu picii voștri drăgălași. Minunăția se va produce curînd... Un somn liniștit vă va da putere să vă așteptați pruncii cu și mai mare ardoare. Impărțindu-vă sufletul în două părți dăruiți o nouă viață... Ce poate fi mai miraculos? Este ceva de nedescris acest proces de procreare. Aș zice, chiar divin... Să fiți sănătoase si să emanați mereu fericire... Noapte bună!!!

Sorina
Mesaje: 6
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de Sorina »

Daca as incerca sa vorbesc despre sanatatea viitoarei mame, atunci as adauga o mentiune foarte importanta. Din experienta mea am aflat aceasta informatie, precum ca in cazul cuplurilor care au deja un copil, un an de zile cu raporturi sexuale de 3 ori pe saptamana si fara aparitia unei noi sarcini da diagnosticul de infertilitate secundara. Cauzele principale pot fi leziunile aparatului genital feminin date de tumori benigne sau de inflamatii.
Cele mai frecvente sunt inflamatiile tubare, adica ale trompelor. In felul acesta e imposibil ca ovulul sa se intalneasca cu spermatozoizii. Daca nu reusiti sa concepeti un al doilea copil, trebuie sa-i spuneti medicului, mai ales daca ati suferit de la prima sarcina pina in prezent orice fel de interventie chirurgicala in sfera genitala. Sa averti grija mereu de starea ginecologica. Verificati fiecare trimestru sanatatea d-ra feminina. Nu este un capriciu, ci o necesitate. Daca urmati pasii corecti, atunci nu veti ajunge chiar pina la infertilitate. Eu, spre exemplu, am fost nevoita sa concep al doilea copil prin FIV cu ovule donate. A fost si costisitor si greu totodata. Cel mai dificil a fost sa gasesc clinica. Dupa ce mi-am gasit medicul care m-a ajutat sa ma hotarasc la acest pas si sa inteleg ca de fapt aceasta procedura nu este chiar atit de infricosatoare precum pare din start, m-am linistit si am realizat pas cu pas tot ce mi s-a spus. Acum sunt mamica de doi copilasi minunati. Baietelul este conceput pe cale naturala, iar fetita este prin FIV cu ovule donate. Ma mindresc cu mine ca am reusit totusi sa-mi implinesc "moftul" de a avea o fetita. E foarte important sa nu fiti singure pe pamint atunci cind va regasiti printre cele care sufera de infertilitate. Sotul meu a fost mereu alaturi. Pot sa zic ca a intruchipat ingerul meu pazitor. El a fost cu ideia vis-a-vis de FIV... Eu mereu l-am ascultat, acum chiar ma mindresc cu asta. Va doresc si voua sa fiti mame implinite. Fie ca copilasii care vor veni pe lume sa va umple sufletele cu bucurii. Sa dea Domnul sa fiti fericite. Iar barbatilor le doresc sa aiba rabdare cu noi, femeile.

mami 4
Mesaje: 16
Membru din: 2015

Re: Sănătatea viitoarei mămici

Mesaj de mami 4 »

Buna seara! Drept precizare la multitudinea ideilor sus mentionate, as vrea sa stie toate femeile, ca pre deosebire de acum 20 de ani, cand testarile hormonale se faceau in ziua a 21-a, acum se efectueaza in ziua a 3-a. Atunci se impun determinarile de TSH, estradiol, FSH, LH, prolactina. De asemenea, au devenit testari standard si inhibina B si hormonul antimullerian care pot da o idee in legatura cu posibilitatea ovarului de a furniza foliculi maturi si ovocite mature apte pentru "fertilizare", mai sunt insa si alti factori care pot fi incriminati. Dar sa nu uitam niciodata ca sanatatea femeii depinde foarte mult de atitudinea acesteia din urma vis-a-vis de ea insasi. Fiecare femeie trebuie sa mearga la medic. :!: Ea este universul intregii lumi, caci doar femeia poate da nastere unei fiinte noi. Medicinal vorbind, sanatatea ginecologica a femeii ar trebui sa fie esentiala ei preocupare.

Scrie răspuns